Години в Лийдс: 1994-2005  12.04.1969

Централен защитник

 Успехи:  Полуфиналист на Шампионската лига (2001), Финалист на Купата на лигата (1996), 3-то място във Висшата Лига (2000)

 

 

 

 

Лукас Ваклериу Радебе е роден в Dieploof в Южна Африка. Той е едно от 11-те деца в семейство Радебе. На 15-годишна възраст родителите му го изпращат в град Бофутатвана, за да го пазят далеч от насилието. В свободното си време Лукас и приятелите му играят футбол.След известно време той е  забелязан от собствениците на клуба Kaizer Chiefs, които решават да го наемат. През 1991 г. Радебе е прострелян от неизвестен извършител на градска улица. За щастие той е само  ранен. Мотивът за стрелба е неизвестен. Самият пострадал смята, че мотивът е бил предупреждение срещу смяна на клуба.

През 1994 г. Радебе заминава за Лийдс с друг южноафрикански играч Фил Масинга, където е нает в екипа на Лийдс Юнайтед. Kazier Chiefs получава
250 000 паунда за него. В Лийдс Лукас изживя най-добрите години от кариерата си. Той бързо се превърна в звездата на отбора, а колегите му му дадоха прякора “Шефът”за прекрасната му игра в защита. За отношението, достойно за играч в Лийдс, което Лукас показа на терена и извън него, Радебе стана капитан на отбора през сезон 98/99.
Отборът свърши чудесна работа с Лукас като капитан. През сезон 98/99 Лийдс  завърши 4-ти във Висшата лига и се класира за Купата на УЕФА. Следващият сезон отборът завърши с едно място по-високо от предната година, което ни позволи да играем в Шампионската лига през следващия сезон. За съжаление през 2000 г. Радебе получи контузия на коляното и глезена, което го изключи да играе в продължение на 2 години.

През 2005 г. Радебе реши да прекрати професионалната си кариера след дълги години  контузии. Последната му поява на терена е, среща на звездите на Лийдс, присъстващи и от миналото,срещу звезди от сборен отбор на света.Лукас изигра още една “прощална” среща в родината си в Дърбан. Близките на Лукас от терена играха и в двата мача, а постъпленията от двете срещи бяха разпределени за благотворителност. Предложена му е работа като млад  треньор в Лийдс Юнайтед Академия.И до ден днешен на Elland Road песни се пеят за слава на велик човек и играч, който не разочарова любимия си отбор в най-трудните моменти. Всеки фен на Лийдс трябва да помни името на един от най-добрите защитници в историята на клуба, който безспорно беше Лукас Радебе.

Още по време като играч на Kaizer Chiefs Лукас дебютира в националния отбор (Южноафриканският национален отбор носи прозвището “Bafana Bafana”). Това става на 7 юли 1992 г. срещу националния отбор на Камерун. През 1996 г. отборът на Южна Африка спечели Купата на африканските нации, в чийто състав е Лукас Радебе . Страхотната игра за националния отбор доведе до това, че той бе обявен за капитан на националния отбор през Световната купа през 1998 и 2002 г. Лукас се появи с национални цветове 70 пъти и е отбелезал 2 гола. Той изигра последния си мач за родината си срещу Англия на 22 май 2003 г.

Радебе беше посланик на ФИФА в програмата за помощ за деца от селища в Африка. Той също така получи наградата за феърплей от ФИФА за отдадеността си в борбата срещу расизма във футбола и за работа с деца в родината си.