Гари Оливър Кели (роден на 9 юли 1974 г.) е бивш ирландски футболист , играл цялата си професионална кариера за Лийдс Юнайтед . Той играе като десен бек или десен полузащитник от 1992 до 2007 г. и направи 531 участия общо за Лийдс, като е единственият играч в Лийдс,който  изиграва  повече от 500 мача извън ръководството на Дон Реви .

Кели, е най-младият от 13-членно семейство, първоначално е започнал да играе футбол като нападател и постигнал успех на тази позиция за „Home Farm F.C.“ Въпреки това, когато се присъединява към Лийдс, Хауърд Уилкинсън  разпозна в него качества, които биха направили от него много добро крило.

Кели дебютира за Лийдс през сезон 1991–92 , макар че не се превърна в редовен играч до сезон 1993–94 , когато Уилкинсън го направи първи избор на десен бек след прекратяването на кариерата на Мел Стерланд , от време на време го ползва и като централен защитник, когато е необходимо.

Играл е само два пъти през сезон 1991–92 , когато Лийдс е  шампион на последната стара  Първа дивизия преди създаването на Висшата лига  и не се е класирал за медал за носител на титлата( най малко са нужни 10 мача за получаване на шампионски медал).

Той беше избран в отбора на Висшата лига на сезона за кампанията 1993–94.

В края на този сезон  също бе включен  в отбора на Джак Чарлтън и  Република Ирландия  за Световното първенство в САЩ през 1994 г.  Толкова последователни бяха изпълненията му за Лийдс през следващите сезони,че  Джордж Греъм го назначи като  капитан през сезон 1997–98 , на 23-годишна възраст.

Кели беше почти незаменим на поста десен бек, или в  някой моменти  десен полузащитник във всеки следващ сезон, който игра за Лийдс, с изключение на 1998–999 г. , когато шиновидни шипове съсипаха сезона му (тази контузия щеше да възникне отново в следващите сезони). Но Кели  се  завърна  в първия отбор на Лийдс, през 99/00, като задържа поста на десния бек, въпреки подписването на Дани Милс през лятото на 1999 г. И за пореден път той пое  капитанската лента, когато Лукас Радебе не беше в състава. Той беше патрон на благотворителния мач през май 2002 г., игран срещу Селтик . Постъпленията от този мач бяха дарени на няколко ракови благотворителни организации, избрани от Кели (главно благотворителната  организация в Лийдс и Център за подкрепа на рака в Дрогеда), в посвещение на сестра си Манди, която почина от болестта през 1998 г., само на 35 години. На мач присъстваха 26 440, Селтик спечели този мач, който генерира почти 1 милион паунда постъпления. по-голямата част от общите 1,5 милиона британски лири, които бяха събрани.. Той е един от  десетте футболисти на Лийдс Юнайтед, който са изиграли над 500 мача за Лийдс Юнайтед, като достигна тази квота  срещу Лутън Таун в победата на Лийдс  с 2–1 на Елънд Роуд на 25 февруари 2006 г.

Кели играеше редовно през първата половина на своя 16-и сезон в Лийдс. Но на този етап той изпадна от плановете на  новият мениджър на Лийдс, Денис Уайз. На 26 октомври 2006 г. Уайз разкри, че Шон Дери замества Кели като новият капитан на Лийдс.

След 16 години лоялни на клуба, през последната игра у дома на Елънд Роуд за сезона 2006–07 г.,на Кели беше връчена  кристарна ваза,като признание за неговата кариера в Лийдс Юнайтед от други легенди на клуба , Пол Рейни , Алън Кларк , Мик Джоунс и Франк  Уортингтън . Гари Кели се оттегли в края на сезона, на 32 години.

Международна кариера…..

Кели вкара три гола в квалификациите за европейско първенство по футбол за младежи до 18 г. и изигра  52  мача за Република Ирландия в първия отбор, вкара два гола, преди да се оттегли от международния футбол. Гари взе участия на световните първенства 1994 и 2002.Кели е чичо на своя  съотборник в националния отбор на Република Ирландия и ЛийдсЮнайтед, Иън Харт . Чичо и племенник бяха част от състава на Световната купа за Ирландия през 2002 година .